Rýžovník šedý

Obecné informace

Systematické zařazení:

  • Rýžovník šedý patří do rodu Padda, který tvoří celkem dva druhy. Kromě rýžovníka šedého – Padda oryzivora (Linnaeus, 1758) je zde řazen i rýžovník hnědý – Padda fuscata (Vieillot, 1807).
  • S dalšími rody řadíme rýžovníky do čeledi Estrildidae (Astrildovití), kterou tvoří 139 druhů (Hanák aj., 2003). Je zapotřebí uvést, že rýžovníci jsou velmi příbuzní rodu Lonchura. Odlišnosti od rodu Lonchura jsou ve velikosti rýžovníků a odlišné stavbě ocasu, který je zakulacený bez prodloužených a zašpičatělých prostředních ocasních per (Vít, 1978).

Cizojazyčné názvy:

  • Java Sparrow, Rice Finch (anglicky),
  • Reisfink (německy),
  • Ryzowiec (polsky).

Velikost:

  • 14–15 cm

Hlasové projevy:

  • Příjemné, tiché, nerušivé, a to i v několika párech v obytné místnosti. Samečci se projevují monotónním zpěvem, voláním a v případě různých konfliktů se projevují skřípavými až chrčivými zvuky. Více hlasitě se projevují mláďata rýžovníků při žadonění o potravu.

Snůška:

  • 4–6 vajec, výjimečně i 8 vajec (v přírodě)

Inkubace:

  • 13–14 dní

Pobyt mláďat v budce:

  • 24–26 dní

Samostatnost mláďat:

  • přibližně 14–21 dní po výletu z hnízda (budky)

Výskyt v přírodě:

  • Především v savanách (dříve) a kulturní zemědělské krajině v Indonésii (Jáva, Bali, Bawean neboli Lubok). Rýžovník šedý byl introdukován na řadě míst v jižní, jihovýchodní i východní Asii, ale také v USA, v souostroví Velké Antily, na pobřeží Tanzanie apod.

Pohlavní dimorfismus:

  • Není příliš výrazný. U dospělých jedinců se v chovu vyskytují ptáci s jednoznačně samčími či samičími znaky, ale také jedinci těžko určitelní. Samečci mají většinou tmavší a tlustší zobák, který přesahuje čelo hlavy, červené okruží okolo oka je výrazné, nepřerušované a okruží oka většinou končí v bílé lícní oblasti. Samičky mají zobák menší, rovnější, většinou nepřesahující čelo hlavy. Okruží oka je tenčí i bledší s nádechem do oranžova až žluta. Okruží oka nezasahuje do bílé lícní oblasti. Jednoznačným určujícím znakem samce je jeho zpěv.

Velikost kroužku:

  • 3,2 – 3,5 mm